Home

About us

Project catalogue



Selection of private buildings

Revitalization of a Coffee Lounge, 2010 - 13

The existing coffee lounge from the 1980s had to be restructured since guests increasingly stayed away from
the outdated premise. As a reaction, the front of the shop got a big wooden roof to the street which acts as a
sign to the public realm. Inside, the shop former installations and fittings were cleared out to a more generous
guest room and windows to the adjoining garden were opened up.

The new floor, walls and ceiling were built entirely in oak wood panels and functional elements such as
wardrobe, display cases or seating niches are part of the wooden walls. Something which is a recollection of
typical former taverns and guesthouses.

The uncompromising strategy in development and design has been rewarded by clearly attracting more guests
after the refurbishment.



A big wooden roof acts as a sign to the public realm and leads guests to the new entrance.


The former installations and fittings were cleared out to a more generous guest room and windows to the adjoining garden were opened up


The new floor, walls and ceiling were built entirely in oak wood panels and so refer to former


Functional elements are part of the wooden walls and recollect to typical former taverns and guesthouses.




Revitalization of a Bungalow, 2012 - 14

After a change in the ownership, the bungalow from the 1960s had to be refurbished. Together with the client
we used this necessity to question the changed housing needs and to fundamentally alter the conception of
the original building. In consequence, the room arrangement has been split into a private base storey which only
opens to an introverted patio and into an extroverted pavilion with glass windows to its surrounding and the
landscape.

The materials of the building are staging their manual manufacturing and seek to transform once normal housing
qualities like e.g. a threshold to the garden, a canopy on the outside or crunching gravel under one’s feet when
entering the house.










An extroverted pavillon with glass windows hoovers over a private base storey which only opens to an introverted patio.




Extension of detached house, 2008 - 10

The extension of a detached house from the 1930s nearly doubles the original premise of the house. With the
intention to obtain the lush garden, the new volume has been placed at its margin. Big windows and movable
aluminium screens intensify the proximity to the garden.

The elevated ground floor of the extension is connected to the garden with broad porch-like steps which are
usable as lounge or seating bench. The varying shape of the roof results from zoning restrictions and is used
as an over height living room.

The extension sensibly seeks a balance between the pragmacy of an extension and the collective yearnings
which usually are related with pavilions in lush gardens.



Big windows and movable aluminium screens intensify the proximity to the garden.


The varying shape of the roof results from zoning restrictions and is used as an over height living room.


The extension is connected to the garden with broad porch-like steps which are usable as lounge or seating bench.



 
 
ScKA at   | Facebook  | Instagram                                           

Disclaimer

De
/ En