Home

About us

Project catalogue



Animal Service Center Basel, 2009 - 19


The new animal service center replaces the outdated premises from the 1970s and follows a thorough
modernization of its 4’000 sqm premise. Formerly rather closed off, the new center is conceived more open and
inviting to the public in general.

For hygienic reasons, the various facilities (boxes for the animals, service areas for clients, medical facilities)
are strictly separated from each other. In following strict code restrictions, 75% of the premise had to be placed
below ground. Therefore, a cluster of skylight boxes are bringing daylight and orientation into the building.

The multiple graded volume is a reaction to local code regulations and adapts the heterogeneous scale found
in its surroundings (a broad field of allotment gardens, heritage-protected row houses, an elevated expressway
with slip road are all in close proximity to the site).

Although the project strategy seeks a thorough economic and ecologic optimization of the compound, it is fair to
mention that the new premise also undertakes responsibility for its immanent public function.



When in service, gates in the elevation are opened to signal Public accessibility (Image: © Giovanni Comparelli, Basel).


A public pathway leads to the nearby river board and the outer facilities of the center (Image: © Giovanni Comparelli, Basel).



Source: mii-quartier.ch, Stephan Fluri



The functions in the basement are grouped around an enclosed patio.


Model of the project und rendering of the elevation.


Foldings in the shell are used for partial openings to the rooms behind the enclosing shell (Image: © Giovanni Comparelli, Basel).



Formal foldings in the shell also lead users and visitors into the compund (Image: © Giovanni Comparelli, Basel).




 
 
ScKA at   | Facebook  | Instagram                                           

Disclaimer


De / En